top of page

Det fria ordet

Det fria ordet är en skriftserie som Trolltrumma ger ut i samarbete med Det fria ordets hus i Växjö. Den svenska tryckfrihetsförordningen firade 250-årsjubleum 2016. Det är världens äldsta lag som garanterar friheten att i tryck framföra åsikter, även åsikter som är kritiska mot den styrande makten. År 2014 öppnades Det fria ordets hus på initiativ av Växjö kommun, en verksamhet som har försvar av yttrandefriheten som ett sina huvudsyften.

Att försvara en rättighet som vi länge tagit för given blir allt angelägnare. Även i Europa ser vi hur auktoritära regeringar driver igenom en hårdare styrning av press och etermedier. Vi ser hur författare och journalister trakasseras och fängslas, hur normal journalistisk verksamhet misstänkliggörs. Det sker i hela världen, även i Europa.

Yttrandefriheten är inte en gång för alla given. I skriftserien Det fria ordet publicerar Trolltrumma böcker som på olika sätt tematiserar och försvarar yttrandefriheten.

Girl.jpg

Den första boken är skriven av Växjös fristadsförfattare Erol Özkoray tillsammans med hustrun Nurten Özkoray. Den handlar om en bred rörelse för demokratin i Turkiet. Fenomenet Gezi resulterade i att Erol Özkoray dömdes till fängelse för att ha förolämpat Turkiets president Erdogan.

På Trolltrumma förlag:

Till följd av kriget och hoten mot den fria pressen i Jemen kom Maha Nasser via nätverket ICORN till Sverige 2018 för att kunna fortsätta arbeta som journalist. Idag skriver hon för tidningen Mosaik.

 

I sin berättelse skriver Maha gripande om kvinnors situation i Yemen. Vi får följa den unga kvinnan Amal genom några år av hedersrelaterat våld och kampen för att överleva förtrycket.

bottom of page