top of page

Det fria ordet

Det fria ordet är en skriftserie som Trolltrumma ger ut i samarbete med Det fria ordets hus i Växjö. Den svenska tryckfrihetsförordningen firade 250-årsjubleum 2016. Det är världens äldsta lag som garanterar friheten att i tryck framföra åsikter, även åsikter som är kritiska mot den styrande makten. År 2014 öppnades Det fria ordets hus på initiativ av Växjö kommun, en verksamhet som har försvar av yttrandefriheten som ett sina huvudsyften.

Att försvara en rättighet som vi länge tagit för given blir allt angelägnare. Även i Europa ser vi hur auktoritära regeringar driver igenom en hårdare styrning av press och etermedier. Vi ser hur författare och journalister trakasseras och fängslas, hur normal journalistisk verksamhet misstänkliggörs. Det sker i hela världen, även i Europa.

Yttrandefriheten är inte en gång för alla given. I skriftserien Det fria ordet publicerar Trolltrumma böcker som på olika sätt tematiserar och försvarar yttrandefriheten.

På Trolltrumma förlag:

Den första boken är skriven av Växjös fristadsförfattare Erol Özkoray tillsammans med hustrun Nurten Özkoray. Den handlar om en bred rörelse för demokratin i Turkiet. Fenomenet Gezi resulterade i att Erol Özkoray dömdes till fängelse för att ha förolämpat Turkiets president Erdogan.

Till följd av kriget och hoten mot den fria pressen i Jemen kom Maha Nasser via nätverket ICORN till Sverige 2018 för att kunna fortsätta arbeta som journalist. Idag skriver hon för tidningen Mosaik.

 

I En kvinnas synd skriver Maha gripande om kvinnors situation i Jemen. Vi får följa den unga kvinnan Amal genom några år av hedersrelaterat våld och kampen för att överleva förtrycket.

Andra delen i serien Det fria ordet.

Girl.jpg
stadendarhararnabor_omslag.jpg

Iryna Serebriakova är en ukrainsk författare, manusförfattare och dramatiker. Hennes

Teaterpjäser har spelats i Kiev, Narva, Almaty, Paris, New Delhi, Istanbul, Helsingfors, Berlin

och Prag. Hennes novellsamling om landskapen runt Östersjön har översatts till litauiska. Hon har också översatt över 20 skön- och facklitteraturböcker från franska och engelska till ukrainska och ryska.

Tredje delen i serien Det fria ordet.

bottom of page