Kommande böcker

trasiga skor omslag.jpg

Trasiga skor

I den här samlingen texter tar Knut Nordström med läsaren till ungdomens dagar, då Knut slår fast de första orden på sin skrivmaskin av märket Halda. Berättelsen om det skrivande livet vävs in i fantastiska sagor om riket Kailas-dam, där en maktkamp pågår mellan dödsfurstar och eminenser. Samtidigt får vi följa flickan Magdalena på en feberdrömsk promenad genom högsommarens prunkande ängar. En präst utreder ett flertal bränder när ett par trasiga skor dyker upp i församlingen. Någon annanstans, i en liten kuststad, sker ett möte mellan ett barnbarn och den gamle morfadern. Filosofiska reflektioner om livets meningsfullhet beblandas med litterära nedslag och poetiska passager. Karl får besök och har en dialog om vänskap eller är det kanske fiendskap? En och samma historia innehåller flera berättelser och i slutändan vet vi inte om vi bör lita på modern eller doktorn.

Scott-and-Zelda-Fitzgerald.jpg
Tarletontrilogin
 
De tre berättelser som F. Scott Fitzgerald skrev om damerna i den fiktiva staden Tarleton, Georgia kan sägas vara en hommage till frun Zelda. Novellernas handling påminner om Fitzgeralds tid av militärträning, då han i Montgomery träffade Zelda som han kom att gifta sig med. Den ungdomliga atmosfären under 1920-talets Amerika är närvarande liksom de kvinnliga protagonisternas uppror mot Sydstaternas förväntningar på de unga kvinnorna. Tarletontrilogin samlar nu dessa berättelser i en svensk översättning av Christoffer Stuveback.
Omslag-finsktango.jpg

Finsk Tango från Sorunda

Finsk tango från Sorunda är Daniel Taubes debutdiktsamling. Det är svårt att tro. Språket är självfallet, stroferna fullvuxna. Tonträffen helt egen.


Taubes dikter bor i hågkomsten, i barndomens evigt expanderande värld fylld av glädje och melankoli. Skogarna, snön och vinden är universell men ändå distinkt nordisk. Det är dikt som smakar och luktar och känns.


Taubes finska tango lyser upp som ett minne. Det är som vi alltid har hört den men ändå är den här och nu. Det är bitande konsekventa dikter, fyllda av saknad och bördig yra. Vemodet är inte ett stråk, det är en förutsättning. Den finska tangon är inte en referens, den är ett roder. Daniel Taube har skrivit en igenkännande vardaglig poesi som på ett alldeles naturligt sätt växer upp ur den svenska myllan.