top of page

Att flyga med elefanter

Flygamedelefanter.jpg

På ytan ser det bra ut. Mirjam har lyckats i livet. Bra jobb vid universitetet, en man som älskar henne, och fyra fantastiska ungar. Att hennes liv egentligen är ett fängelse – en tvångsmässigt kontrollerande kamp mot allt som känns farligt och hotande – är inget hon erkänner för vare sig andra eller sig själv. Hon har kontroll – och den tryggheten är värd allt.

Kontroll – ända tills dagen då hela livet vänds upp och ned; dagen då allt förändras. Dagen då telefonen ringer, och Mirjam blir beordrad att omedelbart infinna sig på S:t Hans psykiatriska klinik.

Livet med jobb och barn får ge vika för ett liv med blodtryckskontroller, vägningar och pedagogiska måltider. Men det får också ge vika för nya möten och nya insikter – inte minst vad gäller Mirjam själv. Det där telefonsamtalet blir upptakten till en omvälvande själslig resa, under vilken Mirjam lär känna sig själv och sitt förflutna på ett sätt hon aldrig tidigare vågat.

 

Att flyga med elefanter av Helena Frännhag är en bok om tunga frågor – om psykisk ohälsa, om livet med en sjuk förälder, och om psykvården i dagens Sverige – men samtidigt en bok med mycket skratt, och en stor portion svart humor.

Formgivare:  Henrik Karlsson.

bottom of page